czarnuszka

Czarnuszka siewna jest często uznawana za jedną z najlepszych roślin, które są na naszej planecie. Specjaliści stwierdzają mnóstwo wartości leczniczych czarnuszki, twierdzą także, iż są one większe niż mnóstwo antybiotyków. Może posłużyć w pozbyciu się z organizmu odpornego na metycylinę gronkowca złocistego i pomóc w odtruciu ciała po zanieczyszczeniu go bronią chemiczną. To natomiast nie wszystkie magiczne wartości cudownej rośliny. Znawcy określają czarnuszkę mianem super środka. Znajduje się, iż może ona pomóc przy leczeniu nowotworów, innych alergii lub wad połączonych z układem krążenia. Dowiedz się więc więcej ciekawych informacji właśnie na temat czarnuszki.

 

Czarnuszka – wartości odżywcze

 

W ostatnich czasach ponownie odkrywamy cudowne wartości czarnuszki. Warto wiedzieć ile istotnych dla naszego organizmu witamin oraz elementów mineralnych zawiera. Są to między innymi: Nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolowy, kwas oleinowy, kwas alfa-linolenowy, Fosfolipidy oraz fitosterole, Flawonoidy oraz równie cenne saponiny, Białka, Węglowodany, Alkaloidy na przykład: nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę, Olejek eteryczny zawierający między innymi: tymochinon, limonen, karwakrol, karwon oraz różne, Witaminy A, Witamina E, Witamina F, Witamina B1,Witamina B3,Witamina B6,Biotyna,Związki mineralne cynku, Związki mineralne selenu, Związki mineralne magnezu, Związki mineralne wapnia, Związki mineralne żelaza, Związki mineralne sodu, Związki mineralne potasu.

 

Czarnuszka – wartości zdrowotne

 

czarnuszkaDzięki tak wielu składnikom odżywczym, możemy wymienić mnóstwo wartości zdrowotnych czarnuszki. Będą to między innymi: Antybakteryjne, antywirusowe oraz przeciwgrzybicze działanie. Zwłaszcza zajmuje się wykorzystywanie czarnuszki przy przeziębieniach i nieżytach górnych dróg oddechowych oraz leczeniu kataru.. Dzięki zawartości olejków eterycznych rozszerzają się oskrzela, a to z kolei poprawia ich pracę. Olejki eteryczne wpływają też na ograniczenie liczby śluzu oraz pomagają jego tworzenie z organizmu. Oprócz leczenia przeziębień, czarnuszka pomaga także przy leczeniu przeróżnego typu choroby grzybiczych. Pomocne działanie przy leczeniu cukrzycy. Naukowcy przeprowadzili analizowania, których wyniki pokazują, iż czarnuszka obniża stopień glukozy we krwi, przy czym zwiększa także wydzielanie insuliny. Pomoc w leczeniu nadciśnienia. Spożywanie czarnuszki pozwala obniżyć tętnicze ciśnienie krwi oraz zabezpiecza przed zakrzepami. Znajduje się także, iż osoby, które weszły do naszej kuracji czarnuszkę są mniej narażone na zachorowanie na miażdżycę. Działanie przeciwpasożytnicze. Specjaliści potwierdzają, iż olej z czarnuszki wspiera leczenie: tasiemca, owsików, blastocytozy, włośnia krętego.

W ostatnim wypadku olej z czarnuszki składa się być bardzo leczniczy od oleju czosnkowego.

  1. Przeciwdziałanie alergiom. Olej z czarnuszki cechuje się działaniem antyhistaminowym. Jego wartości niwelują sygnały alergii, a również pozwolą na prostsze oraz bardzo komfortowe przetrwanie czasu pylenia roślin czy czasu działania różnych alergenów.
  2. Pomoc w leczeniu kamicy nerkowej. Spożywanie czarnuszki zmniejsza ilość wytwarzania szczawianów w moczu, przez co kamienie nie potrafią się formować.
  3. Wartości umożliwiające leczenie nowotworów i zabezpieczające przed skutkami promieniowania. Spożywanie oleju z czarnuszki oddziałuje na zahamowanie przebiegu rozrostu komórek nowotworowych i zabija niektóre ich odmiany. Dodatkowo zapobiega negatywnym skutkom promieniowania podczas stosowania radioterapii.
  4. Korzystny nacisk na układ oddechowy – Azjaci często stosują czarnuszkę w leczeniu astmy lub przy zapaleniu oskrzeli. W 2007 roku w Iranie przeprowadzono analizowania na pacjentów na astmę. Ich wyniki dowiodły, iż część która stosowała czarnuszkę przez 3 miesiące miała o wiele odpowiedniejsze wyniki od grupy kontrolnej. Przy czym część „czarnuszkowa” zmniejszyła ilość normalnie przyjmowanych preparatów.
  5. Pomoc przy leczeniu wad oraz zmian skórnych. Wykorzystywanie czarnuszki sprawdza się zwłaszcza przy schorzeniach takich jak: Trądzik, Łuszczyca, Atopowe zapalenie skóry, grzybica, wysypki spowodowane przez bakterie. Jeśli mamy kłopoty połączone z powyższymi kłopotami, winni pamiętać o tym, żeby oprócz wewnętrznego stosowania czarnuszki, winni wykorzystywać ją także zewnętrznie. Możemy smarować skórę olejem czy tonikiem, który z możliwością wykonamy w domowym zaciszu.

 

Czarnuszka – zastosowanie

 

Czarnuszkę wykorzystuje się powszechnie jako dodatek do chlebów czy serów, zwłaszcza do sera korycińskiego. By natomiast najbardziej zastosować jej lecznicze wartości najlepiej jest jeść je na surowo czy pod formą oleju. Olej składa się formą bardziej skoncentrowaną, co robi większe natężenie magicznych substancji, które zawiera czarnuszka. Olej jest jeszcze dobrą opcją dla osób, jakim nie przypada do gustu smak czarnego kminu. Zdecydowanie łatwiej będzie przełknąć łyżkę oleju czy dodać go do ulubionej sałatki niż przegryźć zmielone nawet ziarna czarnuszki.

 

[Głosów:1    Średnia:4/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ