Dieta antyhistaminowa polecana jest osobom z nietolerancją histaminy, jak także pacjentom z uczuleniem na histaminę. Nadwrażliwość ta jest, jak w jelitach brakuje enzymu DAO, który unieczynnia ją, jeśli nie jest obecnie potrzebna. By złagodzić sygnały nietolerancji, takie jak niestrawność lub pokrzywka, należy wykorzystać dietę antyhistaminową. Wykluczenie z jadłospisu produktów z histaminą to pierwsza forma leczenia. Jeśli interesuje Cię ta właśnie tematyka, to zdecydowanie przeczytaj tenże artykuł.

 

Co zatem jest histamina?

 

Leczenie przeciwzakrzepowe Histamina jest związkiem niezbędnym do jego normalnego działania organizmu, wytwarzanym w organizmie człowieka z aminokwasu histydyny. Wielu osobom stosuje się ona z alergią. Prawidłowo, bo jest w reakcjach odpornościowych organizmu, a również pośredniczy w wielu procesach fizjologicznych. Działanie histaminy w systemie jest ogromne. Histamina odpowiada m.in. za:

  1. regulację napięcia mięśni gładkich, pracy serca oraz ciśnienia tętniczego,
  2. regulację rytmu snu oraz czuwania,
  3. wydzielanie gruczołowe, mechanizm krwiotwórczy,
  4. przekazywanie impulsów nerwowych, wzmaganie koncentracji,
  5. rozwój płodu, gojenie ran.

Histamina jest przechowywana w każdej tkance organizmu w nieczynnej formie. Jest uwolniona do krwiobiegu, jeśli organizm jest atakowany przez elementy chorobotwórcze czy alergeny, dochodzi do nagłego silnego stresu sportowego czy psychicznego, a jeszcze w efekcie wysiłku sportowego. Po spełnieniu swojej funkcji, np. zwiększeniu ciśnienia krwi lub wzięciu udziału w reakcji odpornościowej, histamina jest metabolizowana oraz unieczynniana.

 

Nietolerancja histaminy – etiologie oraz sygnały

 

Do nietolerancji histaminy dochodzi wówczas, jak w systemie znajduje się za wiele tego udziału w formie aktywnej, czyli po spełnieniu swojej prac nie jest on metabolizowany w znaczącym stopniu. Nadwrażliwość na histaminę wydaje się zazwyczaj w średnim wieku oraz przeważnie dotyczy kobiet niż panów. Za rozkładanie histaminy w jelicie cienkim odpowiada enzym diaminooksydaza (DAO). Deficyt tego enzymu powoduje, iż organizm jest poddawany działaniu histaminy, pomimo iż elementy powodujące jej aktywność już ustąpiły oraz związek nie jest niezbędny. Etiologie braku DAO potrafią być niezwykle oryginalne oraz są połączone z zaburzonym funkcjonowaniem jelit. Etiologią nietolerancji histaminy bywa wieloletnie spożywanie produktów z histaminą, jednak jest to bardzo rzadsze. Sygnały nietolerancji histaminy zazwyczaj nie pojawiają się szybko po spożyciu danej żywności. Ich życie jest rozłożone w terminie.

Do symptomów nietolerancji histaminy należą:

  1. bóle głowy, migrena, katar, alergiczny nieżyt nosa,
  2. pokrzywka, świerzbienie skóry oraz oczu,
  3. opuchlizna,
  4. astmatyczne zapalenie oskrzeli,
  5. nadciśnienie tętnicze, schorzenia rytmu serca,
  6. biegunki, zapalenie błony śluzowej żołądka, niestrawność, refluks.

Zdiagnozowanie nietolerancji histaminy jest ciężkie, bo daje ona niespecyficzne sygnały. Nietolerancja nie jest uczuleniem na histaminę, to w systemie nie występują przeciwciała przeciwko histaminie. Skuteczną metodą diagnozy jest badanie aktywności DAO.

 

Dieta antyhistaminowa – artykuły przeciwwskazane – czego nie jeść?

 

Histamina w żywności występuje dosyć powszechnie. Także niektóre artykuły spożywcze wywołują zwiększone wydzielanie histaminy zawartej w celach ciała, co prowadzi do wyzwalania reakcji uczuleniowej. Z kuracji antyhistaminowej należy wyeliminować: artykuły z pszenicy oraz różnych zbóż glutenowych, sery dojrzewające żółte oraz pleśniowe, kefir. Przy nietolerancji histaminy nie poleca się jedzenia mięsa (przeciwwskazana jest wołowina, wieprzowina, mięso surowe, wędzone, solone, wędliny oraz kiełbasy dojrzewające) i ryby o ciemnym mięsie (tuńczyk, makrela, sardynka), ryby surowe, wędzone oraz marynowane. W jadłospisie nie powinny być owoce morza rośliny strączkowe, soja oraz jej produkty lub warzywa takie jak pomidory, szpinak bakłażan, kiszona kapusta oraz ogórki kiszone. Z przepisów kuracji antyhistaminowej należy usunąć awokado, gruszki, owoce cytrusowe, kiwi, ananasy, winogrona, banany, maliny, truskawki, czerwone śliwki. Niewskazane są grzyby, keczup, koncentrat pomidorowy, przecier pomidorowy, orzechy, kakao oraz czekolada. Nie sugeruje się mocnej herbaty, kawy, a również alkoholu oraz napojów gazowanych. W diecie na nietolerancję histaminy nie powinny pojawiać się kostki rosołowe, sosy w saszetkach, ocet oraz przyprawy z dodatkiem octu, jak także przyprawy takie jak cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, anyż, curry, chili. Nie należy także sięgać po żywność wysokoprzetworzoną z wielką ilością dodatków i po dania gotowe.

 

Dieta niskohistaminowa – artykuły polecane

 

Zawartość histaminy jest najprostsza w artykułach świeżych (np. mięsie oraz rybach) oraz wzrasta wraz z procesami prowadzącymi do psucia się jedzenia. Dlatego dieta bez histaminy winna się opierać na świeżej żywności obrabianej termicznie czy mrożonej bezpośrednio po zakupie. Osoby z nietolerancją histaminy nie powinny spożywać posiłków długo przechowywanych oraz odgrzewanych kilkakrotnie.

 

 

[Głosów:8    Średnia:2/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ