Stewia jest zdrowym oraz ekologicznym słodzikiem, który powstał przy użyciu 240 rodzajów roślin, ziół i krzewów, które można wpaść w czasach subtropikalnych oraz tropikalny, zwłaszcza w krajach Ameryki Południowej. Warto wiedzieć, iż Stevia rebaudiana spotykana także pod nazwą liścia miodowego czy po prostu Stewii, zajmuje się popularnością uprawy w jeszcze większej części krajów, bo jest niezwykle słodkie liście. Ekstrakty, które tworzy się z rośliny znajduje się o kilkadziesiąt razy słodsze niż cukier. Co istotne nie są one w ogóle kaloryczne a nie psują naszych zębów, bo nie wywołują próchnicy. Słodziki ze stewii można najczęściej spotkać na lokalnym rynku pod formą pigułek, proszku lub płynu. Zdarza się, iż potrafimy ją pozostać w formie suszonych, ciętych liści czy niewielkich sadzonek, których możemy wykorzystać do domowej uprawy. Proszkowane słodziki ze stewii potrafią być dobrym dodatkiem do własnych wypieków. Pastylki z kolei potrafią być stosowane do słodzenia kawy czy herbaty. Do słodzenia napojów potrafią nadawać się także dobrze suszone liście rośliny. Wykorzystanie w kuchni znalazły również świeże liście stewii, które wraz ze świeżą miętą idealnie urozmaicą sałatkę owocową. Stewia winna zagościć w kuchni każdej osoby, która postanowiła zmienić swoje zwyczaje żywieniowe na całe. Słodziki to idealny wpływ na naturalny zamiennik cukru w swej diecie. Jest tak smaczny, i do tego wielki. Można go wpaść w pewnych supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością w dosyć niskiej cenie.
Stewia – zalety stosowania
Stewii można używać podczas pieczenia, pasteryzacji i sterylizacji, bo wykazuje ona duża wytrzymałość na wielkie temperatury. To chociaż nie jedyna zaleta słodzika, która jest kluczowa w zastosowaniu domowym oraz przy przemysłowej wytwórczości żywności. Ekstrakty dobrze rozwijają się w wodzie, są stabilne w środowisku kwaśnym jak oraz zasadowym, a także można je długo przechowywać. Nie chodzi natomiast zapominać o tym, iż stewia nie ma wszelkich wartości cukru, a mianowicie nie karmelizuje się a nie fermentuje. W klubu z tym, słodzik nie okaże się przydatny jako pożywka do ciasta dla drożdży. Nie wykorzystamy jej podobnie jako kleju, jakim powszechnie objawia się karmel. Stewii nie należy wykorzystywać w ogromnej liczby, ponieważ jest ona o wielu słodsza od cukru. Natomiast osoby, które lubią niezwykle słodkie dania, nie muszą zajmować się o zbędne kilogramy, ze powodu na niską, wręcz zerową kaloryczność produktu. Znajduje się, iż już ¼ łyżeczki stewii odpowiada ilościowo szklance cukru. Spożycie szklanki cukru niewątpliwie wpłynęłoby negatywnie na swoje zęby, a w wypadku stewii nie musimy poruszać się powstawaniem próchnicy lub kamienia nazębnego. Pewna część naukowców doprowadza analizowania nad korzystnym wpływem stewii na tętnicze ciśnienie krwi, metabolizowanie glukozy i jej stan we krwi. Dodatkową korzyścią stewii jest fakt, iż nie powoduje alergii, z czym możemy się spotkać stosując inny zamiennik cukru jakim jest miód. Choć niewątpliwie jest on bardzo zdrowy, w przeciwieństwie do stewii nie winno się dawać go małym dzieciom, właśnie ze powodu na możliwość zaistnienia alergii.
Stewia – 5 faktów dla, których o ją wykorzystywać
Zalety stewii są naprawdę dużym atutem, żeby zamienić na nią biały cukier, który nie oddziałuje pozytywnie na swój organizm. Poznaj 5 faktów, dzięki jakim zdecydujesz się na stosowanie stewii w naszej kuchni!
- Stewia zdecydowanie zmniejsza kaloryczność dań oraz napojów! Słodki smak stewii składa się z glikozydami, które są już ponad 10% masy suszonych liści stewii. Ludzki organizm nie trawi tychże substancji, więc nie są one kaloryczne.
- Stewii potrafią spokojnie używać osoby cierpiące na cukrzycę typu II!
- Substancje zamknięte w stewii nie obniżają pH płytki nazębnej, w przeciwieństwie do sacharozy zawartej w cukrze !
- Dodawanie słodzika do nowych potraw nie zwiększa apetytu – jest to istotny fakt dla osób, które nie chcą przybrać na wadze.
- Stewię możesz robić w swym zaciszu !Nie musisz dbać o kupowaniu słodzika, za każdym razem, kiedy znajdujesz się na zakupy. Wystarczy kupić doniczkę z sadzonką oraz bawić się domową uprawą. Liście najlepiej zbierać późną jesienią, ponieważ stoją się wówczas najsłodsze.
Stewia – konsekwencje z nią połączone
W 1991 roku do FDA wpłynęła anonimowa skarga, która świadczyła o szkodliwym wpływie stewii na ludzki organizm. Po tym fakcie agencja zmniejszyła import substancji, a także uznała ją za szkodliwą dla zdrowia. Rozważa się dwa powody zaistniałej sytuacji. Media sugerują, iż odpowiedzialny za donos jest konkurencyjny producent słodzików, zawierających aspartan. Drugim powodem może, być fakt, iż stewia w pewnym stopniu stewia faktycznie negatywnie wpływa na stan zdrowia. Przeprowadzono parę badań na szkodliwość stewii na szczurach. W paru wypadkach odkryto pewne mutacje, natomiast po ponowieniu testów wykazałoby się, iż nie są one związku ze spożywaniem słodziku. Kolejne analizowania także dowiodły, iż stewia nie powoduje reakcji mutagennych. Z kolei WHO podało optymalną dawkę spożycia stewii na dzień, sięga ona 4 mg na kilogram ciała.