Niektórzy rodzice coraz częściej wybierają gotowe posiłki dla swoich dzieci, podpierając się autorytetem specjalistów, którzy podkreślają, że gotowe posiłki są zdrowe i bezpieczne dla zdrowia. Pierwsze gotowe posiłki powinny się pojawić w diecie niemowlęcia około 6 miesiąca życia. Rodzice sięgają po gotowe posiłki wyprodukowane przez czołowych producentów żywności dla dzieci, bowiem mają zaufanie do produktów, nad których produkcją czuwają dietetycy i specjaliści od kontroli jakości.
Jak wybierać gotowe posiłki dla najmłodszych
Początkowo dietę dziecka należy uzupełnić o jednoskładnikowe dania gotowe. Najczęściej zaleca się, aby była to marchewka albo jabłko. Dziecko powinno się zapoznawać z nowym smakiem powoli, początkowo może to być tylko kilka łyżeczek dziennie. Rodzic powinien również obserwować, czy dziecko nie ma alergii na nowy produkt. Jeśli dziecko dobrze toleruje pierwsze smaki, można do nich dodawać kolejne, m.in. ziemniaki. Kolejnym etapem jest wprowadzenie do diety produktów z mięsem. Wybierając gotowe posiłki należy jednak zadbać o to, aby ich wielkość dopasować do potrzeb dziecka. Dobrane do wieku dziecka posiłki mają odpowiednią konsystencję i poziom rozdrobnienia, dzięki czemu dziecko może je jeść także wtedy, gdy wyżynają mu się zęby. Jednak wybierając konkretne posiłki warto również kierować się preferencjami smakowymi dziecka.
Dlaczego warto wybierać posiłki w słoiczkach
Gotowe posiłki są poręczne i praktyczne, sprawdzają się zwłaszcza w podróży czy w czasie spaceru. Gotowy posiłek można podgrzać lub podawać dziecku bezpośrednio ze słoiczka. Posiłki w słoiczkach mają długie okresy przydatności do spożycia, co zawdzięczają technologii przetwarzania. W ich składzie nie ma cukru i soli, nie dodaje się również konserwantów i barwników. Ich konsystencja jest odpowiednia dla wieku dziecka, a przy komponowaniu dań czynny udział biorą dietetycy i specjaliści od żywienia dzieci. Są to produkty dla dzieci, dlatego proces ich produkcji podlega rygorystycznym wymogom co do jakości.