muffinki
fot: pixabay.com

Nie da się ukryć, że Polacy pokochali muffinki. To najczęściej pojawiający się wypiek na polskich stołach w czasie podwieczorku. Moda na muffinki przyszła do nas kilka lat temu, zdecydowanie do tej pory nie należały do tradycyjnych wypieków. Muffinki szybko podbiły nasze serca i to zarówno serca smakoszy jak i tych, którzy je przygotowują. Dlaczego? Bo ich przygotowanie jest bajecznie proste, a smak zachwyci każdego!

Zobacz też: http://trzypion.pl/jak-zrobic-pyszne-muffinki-czekoladowe-z-malinami-i-cukierkami/

Gotowe w 20 minut!

Za co lubię muffinki? Przede wszystkim za to, że mogę je przygotować w mgnieniu oka. Do ich upieczenia potrzebne są składniki, które i tak zazwyczaj mam w domu, więc każda pora na muffinki jest dobra. Na pyszny deser na szybko, gdy dzieci marudzą o coś słodkiego, a nie chcę ich zapychać kupnymi słodyczami. Na kolację w wytrawnej wersji, dzięki której mogę przemycić dzieciom porcję warzyw, tuszując to żółtym serem. A w niektóre poranki zanim jeszcze dzieci wstaną zdążę ukręcić zdrowszą wersję muffinek owsianych z orzechami, rodzynkami i suszonymi morelami. To świetna przegryzka na drugie śniadanie do szkoły, do pracy zresztą też!

A najcudowniejsze jest chyba to, że nie ma tym dużo sprzątania jak w przypadku innych wypieków, po których w zlewie zalegają stosy misek, szklanek, sitek. Ciasto na muffinki ukręcimy w jednej, góra dwóch miskach. A że pieczemy je w papilotkach, to i blachy nie trzeba długo szorować. 

Przede wszystkim jednak muffinki to sposób na miłe spędzenie popołudnia z dzieciakami, które uwielbiają przecież pichcić. Muffinki są proste w przygotowaniu, więc udział dzieci w tym procesie jest naprawdę spory, te trochę większe z łatwością poradzą sobie z tym samodzielnie. 

Najlepszy przepis na czekoladowe muffinki

Nasze ulubione muffinki to brownie z malinami. Za czekoladę dalibyśmy się pokroić, więc ten przepis idzie w ruch u nas kilka razy w tygodniu. Jak je przyrządzić? Pół kostki masła podgrzej w niewielkim rondelku razem z tabliczka gorzkiej czekolady. Gdy się roztopią odstaw na chwilę do ostudzenia. Do miski wbij trzy jajka, wsyp 2/3 szklanki cukru, zmiksuj, następnie dodaj czekoladowa masę i wymieszaj. Na koniec dodaj szklankę mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia i znów wymieszaj. Na koniec wsyp maliny. Piecz w papilotkach w 200 stopniach przez 18-20 minut. Smacznego!

Przeczytaj też: http://www.trenddecor.pl/dlaczego-szafa-przesuwna-to-dobre-rozwiazanie/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ